Gaudir de l'hivern amb Autocaravana i/o Caravana

A l'època de l'hivern, es una bona estació per fer escapades amb l'autocaravana o amb la caravana. L'hivern és una bona estació per gaudir de la pràctica del càmping-caravàning. Només ens cal prendre unes elementals mesures previsores per fer més confortable la nostra estada allà on tinguem previst acudir.
** Recomanacions** Heus aquí un seguit de consells i suggeriments a tenir presents (per caravanistes i autocaravanistes), referides a les instal·lacions d'aigua, gas, calefacció, elèctrica, la cura de l'exterior i l'avançé de la caravana.
■ Aigua Fins i tot amb temperatures exteriors per sota dels zero graus, és molt difícil que se'ns geli la instal·lació d'aigua si estem utilitzant la caravana o càmping; però hem de prendre unes mínimes precaucions quan deixem el vehicle estacionat: Buidar la instal·lació a través de l'aixeta de buidatge o, en models antics, traient la bomba submergible del bidó d'aigua. Bufar a la boca de l'aixeta amb el comandament obert perquè la pressió de l'aire expulsi l'aigua acumulada a la instal·lació. Així mateix buidar l'aigua que quedi al dipòsit o bidó, ja que deixar la instal·lació i el dipòsit plens no només li ocasionarà l'inconvenient d'haver de desgelar-ho tot, sinó que s'exposarà al fet que, al gelar-se l'aigua a les aixetes i bomba, es produeixi un trencament per l'expansió del gel. El WC també s'ha de buidar pels motius exposats. No és aconsellable afegir a l'aigua productes anticongelants o alcohol: perdria la seva potabilitat.
■ Gas Utilitzeu sempre gas propà, ja que el butà no pot gasificar amb temperatures inferiors a 0 ºC. Les ampolles de propà, de formes i dimensions iguals a les bombones domèstiques, també es comercialitzen en els distribuïdors de gas butà. Procureu tenir sempre disponible una bombona de recanvi: trobar-se sense calefacció en època hivernal és summament desagradable.
■ Calefacció L'acumulació de neu al sostre de la caravana o càmping pot taponar la xemeneia de sortida de fums de la calefacció. Per tant és convenient, abans d'encendre, comprovar que la sortida no estigui obturada. A la caravana cal comprovar també que la presa exterior (és a sota) estigui lliure de branques, fulles o altres objectes que puguin dificultar l'entrada d'aire.  Si al càmping, o a la zona d'acampada triada, es preveuen grans nevades, hi ha la possibilitat de muntar fàcilment una prolongació de la xemeneia de la calefacció, per evitar que quedi coberta de neu. En el moment d'encendre la calefacció hi ha el risc que es produeixi un taponament d'aire, produït per l'aire que prové del cremador i l'aire fred acumulat a l'interior del tub (el fenomen es produeix a causa de que l'aire calent puja, mentre que l'aire fred -més pesant- tendeix a baixar, el que produeix el tap). Per evitar-ho és preferible deixar uns minuts la calefacció al mínim, amb la finalitat que la xemeneia es vagi escalfant a poc a poc i evitar així un canvi brusc de temperatura. Si és la primera vegada que encén la calefacció a la temporada, no s'estranyi de percebre una olor a cremat: només es deu a la pols acumulada en el cremador.
■ Electricitat La instal·lació elèctrica a 220 v no necessita una cura especial: n'hi ha prou amb vigilar que les connexions exteriors no es mullin (mesura a tenir en compte durant totes les èpoques de l'any). Si utilitzem bateria de 12 v cal procurar mantenir-la a plena càrrega, ja que el fred i la humitat produeixen una descàrrega més ràpida, produïda per l'aire que prové del cremador i l'aire fred acumulat a l'interior
■ Cures exteriors Encara que el seu vehicle estigui preparat per a resistir les més dures condicions meteorològiques i suportar una gran quantitat de neu al sostre, és recomanable col·laborar per a la seva bona conservació: en cas d'acumular neu, hem treure-la per evitar una sobrecàrrega, quan aquesta es geli, així com protegir les juntes de la lògica humitat.

CONVÉ PORTAR (PER CASOS D'EMERGÈNCIA)
■ Pòlissa d'un bon servei d'ajuda a la carretera al corrent de pagament, que també cobreixi l'atenció a la caravana i / o càmping.
■ Un esprai lubricant per assecar i protegir el sistema elèctric de l'aigua i la humitat.
■ Una pala petita, molt útil en cas de quedar atrapats a la neu.
■ Bombetes de recanvi i kits de fusibles per al cotxe, la caravana/autocaravana o càmping. ■ Un rotllo de cinta adhesiva (molt útil i el remei instantani més a mà per a resoldre molts problemes).
■ Un impermeable i paraigua per si punxa una roda o cal caminar a la intempèrie per buscar ajuda.
■ Caixa d'eines.
■ Un termo amb cafè o brou calent (molt reconfortant en situacions imprevistes).
■ Emissora (si la té, és clar).
■ No oblidar ni el carregador ni el telèfon mòbil !: la solució més a mà i senzilla per si sorgeix algun problema.
■ Avance Si utilitza en la seva caravana un avançé "de neu" té certa garantia, excepte en casos extrems, que resisteixi un fort temporal. El problema es presenta en els avancés "normals". En els grans, és aconsellable utilitzar tubs de reforç, potes i travessers, per tal d'augmentar la seva capacitat de resistència. En zones de forts vents és convenient reforçar l'avançé, tant el "normal" com el "de neu", mitjançant una cingla contra vents, que mantindrà la part davantera subjecta a terra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada